­

Toerisme Europa

Stedentrip

?c=433&m=743350&a=143037&r=Stedentrip&t=custom Stedentrips
Groot aanbod compleet verzorgde stedentrip, binnen- en buiten Europa

 

booking Stedentrips
Voordelige stedentrips binnen- en buiten Europa

 

­

Bajabikes

Baja Bikes is een Nederlands fietstour & fietshuur bedrijf dat wereldwijd opereert in ruim 80 steden. Met of zonder local als (Nederlandstalige) gids zie je op de fiets veel meer in minder tijd tijdens een stedentrip. Je voelt je gelijk onderdeel van de stad. 

?c=26938&m=1516912&a=143037&r=BajaBikes&t=custom Stedentrips

 

Sevilla_3 Stedentrips

Stedentrip Sevilla

Een stedentrip Sevilla staat voor vurigheid en voor tal van trekpleisters. Sevilla laat duidelijk naar voren komen dat het zijn oorsprong niet verloren is. De stad waar de Cristianos en de Morros elkaar ontmoetten en talloze tradities en blijvende blikvangers achterlieten, waaronder kleurrijke processies en uitbundige fiestas vol met flamenco. Er kan gewandeld worden door het labyrint van nauwe straatjes en kleine, charmante pleintjes, maar er kan ook geklommen worden op de Giraldo-toren. Eigenlijk zijn dit nog maar een paar voorbeelden van de vele mogelijkheden die een stedentrip Sevilla te bieden heeft.

Highlights:

Isla Mágica
Is een ontzettend groot pretpark die veel leuke attracties te bieden heeft zoals een achtbaan, wildwaterbanen en vele andere die in een groot attractiepark te vinden zijn.

Santa Maria de la Sede
Deze kathedraal bevind zich in het centrum van Sevilla en is het grootste Gotische gebouw ter wereld.

Alcázar
Dit Koninklijke paleis is nog steeds in gebruik en wordt in gebruik genomen door de Spaanse koning en koningin.

Sevilla_4 Stedentrips

Museo Arqueológico
Het archeologisch museum van Sevilla is gelegen aan het Plaza de América. In het museum zijn onder andere prehistorische beelden te vinden die bijvoorbeeld voort komen uit de Romeinse tijd

Puente del Alamillo
Deze brug is een aparte verschijning en als er goed gekeken wordt dan ziet men gelijkenis met de Erasmusbrug in Rotterdam.

Parque de María Luisa
Het Maria Luisa Park is een publiek park die vooral groen ingesteld is. Het is een van de grotere parken die in Sevilla te vinden zijn.

Torre del Oro
Waar de naam Torre del Oro (Gouden Toren) op slaat, is tot op de dag van vandaag onduidelijk. Waren het de goudkleurige tegels waarmee de toren ooit was versierd of sloeg de titel op de schatten die Spanje uit Amerika haalde? Hoe dan ook, het is een fraaie toren en een mooi uitkijkpunt.

Sevilla_5 Stedentrips

Barrio de Santa Cruz
De voormalige joodse wijk is een van de grote trekpleisters van Sevilla. Dwaal door pittoreske straatjes en steegjes en geniet van de tapas in een van de vele restaurants. Ook kunt u in deze karakteristieke wijk het spoor van Don Juan volgen.

Casa de Pilatos
Casa de Pilatos is een prachtig paleis midden in de wijk Santa Cruz. Deze bezienswaardigheid ligt in het hart van Sevilla maar biedt een oase aan rust. Zowel het interieur van het deels nog bewoonde paleis als de tuinen en binnenplaats zijn een aanrader tijdens uw bezoek in Sevilla.

Sevilla_6 Stedentrips

Flamenco
Andalusië is de bakermat van de flamenco en in Sevilla kunt u er niet omheen. Het is de moeite waard een Flamenco show te bezoeken.

Sevilla_2 Stedentrips

Slenter door het traditievolle Barrio Triana, gelegen aan de westelijke oever van Rio Guadalquivir, ooit het thuis van de zigeuners en de bakermat van de flamenco. Neem ook een kijkje in Barrio Santa Cruz, de joodse wijk. Dit wordt gezien als de charmantste wijk van de stad met zijn smalle, kronkelende straatjes. Shoppers zullen zich in deze stad goed vermaken: traditie, design en alles wat zich daartussen bevindt zijn volop aanwezig. Ook dineren en uitgaan is een waar plezier in Sevilla, dankzij de vele bodegas, (tapa)bars en discotheken in met name de oude stadskern en in de omringende wijken.

Bekijk video Sevilla

 

Porto_1 Stedentrips

Stedentrip Porto

Na Lissabon is Porto de grootste stad van Portugal. Met haar machtige Sé (kathedraal) die hoog waakt boven de stad en uitkijkt op de Gustav Eiffel brug, de rivier Douro en de tegenoverliggende porthuizen van Gaia en iets verderop de Atlantische Oceaan. De stad is op meerdere heuvels gebouwd en biedt daardoor vele prachtige uitzichten. Porto is een kleurrijke stad die onder meer bekend staat om zijn port en de vele mooie bruggen. Ontdek het zelf;een bezoek aan deze stad die zowel portwijn als Portugal hun naam gaf, is meer dan de moeite waard. De bekendste wijk van Porto is ongetwijfeld Ribeira (de oude stad). Ribeira is het historische centrum van Porto. Hier vindt een groot deel van het uitgaansleven plaats en bevinden zich de meeste bezienswaardigheden. Als bezoeker van de stad doet u er verstandig aan een paar goede wandelschoenen mee te nemen, want deze oudste wijk kan het beste te voet worden verkend. Verder is het gewoon genieten van deze oude levendige volkswijk met een doolhof van nauwe straatjes, smalle steegjes en romantische pleintjes. Wanneer u hier doorheen loopt, heeft u het gevoel dat u wordt teruggeplaatst in de tijd, geen wonder dat deze wijk in 1996 door Unesco is uitgeroepen tot werelderfgoed.

Wat te doen in Porto

De kathedraal (Sé) van Porto ligt op de hoogste heuvel van de stad en lijkt op een vesting. Deze kerk was dan ook een symbool van het katholieke verzet tegen de islamitische Moren. De Sé stamt uit de 12e en 13e eeuw maar tot in de 19e eeuw zijn er delen aan toegevoegd of veranderd, waardoor het geheel een interessante mix van bouwstijlen is.

Ribeira is het oude centrum van Porto dat in zijn geheel op de Werelderfgoed lijst van UNESCO staat. Steile nauwe straatjes, karakteristieke huizen, veel leven en overal wasgoed. De strook langs de Douro is ’s avonds het centrum van het uitgaansleven.

Deze kerk is vooral beroemd om het uitbundige houtsnijwerk in het interieur, ingelegd met bladgoud (in totaal meer dan 200 kilo goud). De sobere Franciscanen waren zo verbolgen over deze rijke decoraties dat de kerk als gebedshuis werd gesloten.

De druiven voor de Portwijn groeien in de Dourovallei, maar de rijping gebeurt nog steeds in de stad. Of liever gezegd in Gaia, aan de overkant van de Douro, dat officieel geen deel is van Porto. Een bezoek aan de wijnkelders wordt natuurlijk besloten met het drinken van een glaasje port.

De imposante stalen brug over de Douro is het symbool van Porto. Gebouwd door een Belgische leerling van Gustave Eiffel houdt deze brug al meer dan 120 jaar stand. Wilt u niet al te veel klimmen, neem dan de metro die over het bovenste dek rijdt.

Porto_2 Stedentrips

Een van de meest bezochte musea is Fundação de Serralves, het Museum voor Moderne Kunst. De moderne architectuur van het gebouw is al een bezoek waard, maar zeker ook het uitgestrekte park eromheen.

De klokkentoren van de Igreja dos Clérigos steekt hoog boven Porto uit en is evenzeer een symbool van de stad als de Dom Luís brug. Om boven te komen moet u 225 trappen beklimmen, maar u heeft een schitterend uitzicht over Porto en omgeving.

Porto_3 Stedentrips

Het oudste kunstmuseum van Portugal heeft een interessante collectie sculpturen van de beeldhouwer Soares dos Reis. Daarnaast ziet u er werken van Portugese schilders van de 16e t/m de 20e eeuw, fraai glaswerk en zeldzaam porselein.

De concertzaal Casa da Música werd gebouwd door de Rotterdamse architect Rem Koolhaas. Het was de bedoeling het gebouw op te leveren in 2001, toen Porto en Rotterdam samen Culturele Hoofdstad van Europa waren, maar het werd pas in 2005 geopend.

Het Beurspaleis van Porto laat zien hoe belangrijk de handel was in de 19e eeuw. Het hoogtepunt is de Arabische Zaal die is ontworpen naar het voorbeeld van het Moorse Alhambra in Granada.

Video Portugal

 

gibraltar Stedentrips

Stedentrip Gibraltar

Gibraltar is een Engelse enclave en je hebt dan ook echt het idee dat je in Engeland rondloopt. Men spreekt er zowel Spaans als Engels. De beste manier om het schiereiland te bezoeken is te voet. De oppervlakte bedraagt slechts 6,5km². Met de auto sta je vrij lang in de file om door de douane te komen. Het bijzondere is dat je na de douane de landingsbaan over wandelt. Schrik niet van de sirenes die kunnen afgaan, dit betekent dat er een vliegtuig gaat landen of opstijgen.

gibraltar-2 Stedentrips

Het eerste wat opvalt zijn de vele scooters die door de smalle straatjes scheuren. Loop eerst naar de langgerekte winkelstraat in het centrum, de Main Street. Hier kun je eenvoudig een excursie boeken naar de Rots inclusief toegang tot de druipsteengrotten en de Great Siege Tunnels. Een andere manier om de Rots te bereiken is via de Kabelbaan. Speciale bewoners zijn de berberapen die in het natuurreservaat op de Rots leven. Let wel goed op je spullen want ze zijn erg nieuwsgierig. Het uitzicht is geweldig en bij helder weer kun je zelfs Afrika zien liggen.

gibraltar-3 Stedentrips

In de Main Street bevinden zich vele shops en restaurants, betalen kan in euro’s of Engelse ponden. Bedenk wel dat je na je bezoek aan Gibraltar weer door de douane moet, dus houd je aan de douaneregels. Breng een bezoek aan het Moorse kasteel aan het einde van de stadsmuur. Vergeet het Convent niet te bezoeken waarvan wordt verteld dat de geest van de Gray Lady hier rond dwaalt. Op het zuidelijkste punt van het schiereiland staat de vuurtoren en een moskee. Ook vanaf dit punt is het continent Afrika te zien.

gibraltar-6 Stedentrips

Gibraltar heeft dus genoeg te bieden voor een leuke stedentrip!

Wat te doen:

  • Kabelbaan
  • Apenrots
  • Winkelen in de Main Street
  • Vuurtoren
  • Ibrahim-al-Ibrahim Moskee
  • Casemate Square
  • St Michaels grot
  • Saint Andrews Church
  • The Great Siege Tunnels

Bekijk en boek

 

Berlijn Stedentrips

Stedentrip Berlijn

In geen enkele andere stad is het contrast tussen het verleden en heden zo groot en zo fascinerend. Na de val van De Muur is Berlijn in vele opzichten positief veranderd; moderne, architectonisch hoogstaande gebouwen wisselen schitterende monumentale panden af.

Brandenburger Tor
Een van de bekendste en mooiste stadspoorten van Berlijn, gebouwd in de 18e eeuw als symbool van vrede. De poort staat aan het einde van Unter den Linden en is de grens van het oude centrum van de stad. Heden ten dage is de poort het symbool van eenheid van de stad.

Alexanderplatz
De Alexanderplatz is een belangrijk plein en vervoersknooppunt in de wijk Mitte. Belangrijke bezienswaardigheden op het plein zijn o.a. de Fernsehturm (tv-toren) en de wereldklok. Sinds enige tijd is een nieuw groot winkelcentrum geopend aan het plein.

Checkpoint Charlie
De voormalige controlepost op de vroegere grens tussen West en Oost Berlijn, destijds de enige plek voor buitenlanders om Oost-Berlijn binnen te treden. Nu een bekende bezienswaardigheid met het populaire Museum Haus am Checkpoint Charlie. U-bahnstation Kochstrasse.

Zoologischer Garten
De Zoo Berlin is één van de oudste dierentuinen ter wereld, geopend in 1844. De dierentuin ligt bij Bahnhof Zoologischer Garten in het Park Tiergarten.

berlijn_1 Stedentrips

East Side Gallery
Het bekendste en langste deel van de Berlijnse Muur (ruim 1300 meter), dat na de val van de Muur door kunstenaars werd beschilderd. Dit gedeelte ligt tussen het Ostbahnhof en de Oberbaumbrucke en parallel aan de rivier de Spree.

Gendarmenmarkt
Ook wel 'het mooiste plein van Berlijn' genoemd. Het plein ligt in de wijk Mitte en herbergt twee identiek lijkende kerken aan weerszijden van het plein, de Franzosischer Dom en de Deutscher Dom. Midden op het plein staat het prachtige Konzerthaus met het monument voor de dichter Friedrich Schiller.

Kurfürstendamm
De grootste en meest populaire boulevard in Berlijn. Ten tijde van Otto van Bismarck niet meer dan een verbindingsweg, nu een prachtige en elegante laan met een lengte van ruim 3 kilometer. Vele winkels, hotels en restaurants zijn hier gevestigd. De Kurfürstendamm begint bij de Gedächtniskirche en loopt door tot aan Halensee.

berlijn_3 Stedentrips

Oberbaumbrücke
Deze prachtige brug over de rivier de Spree verbindt de wijken Kreuzberg en Friedrichshain met elkaar. Er zijn 2 niveaus, één voor auto's en één voor metrolijn U1 met aan het einde kopstation Warschauer Strasse.

Gedächtniskirche
De Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche aan de Breidscheid Platz is een zwaar beschadigde kerk ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. In de jaren 60 is er een nieuwe kerk direct naast gebouwd. Nu is het één van de bekendste bezienswaardigheden van de stad.

Reichstag
Het Duitse parlementsgebouw met de bekende glazen koepel.

Houdt er rekening mee wanneer je het Duitse Parlementsgebouw, de Reichstag, wilt gaan bezoeken, je ca. 1 week van te voren een verzoek hiervoor in moet dienen. Dit kan via ww.stadtverfuehrung.de

Schloss Charlottenburg
Het grootste paleis van Berlijn, gebouwd in 1695 in opdracht van de Pruisische vorst Frederik III. Enkele vertrekken in het paleis zijn open voor bezoek. U-bahnstation Mierendorffplatz.

berlijn_2 Stedentrips

Siegessäule
Ontworpen door Heinrich Stracks naar aanleiding van de overwinning van de Pruisen op de Denen in 1864. De zuil staat in de Tiergarten op een druk verkeersknooppunt. Tot 2006 was de Siegessaule het toonbeeld van de Love Parade.

Potsdamer Platz
De Potsdamer Platz is een van de bekendste pleinen in het centrum van Berlijn en tevens een belangrijk verkeersknooppunt. Het plein is genoemd naar de nabijgelegen stad Potsdam. Voor de Tweede Wereldoorlog was het een levendig plein, maar na de oorlog bestond het uit een grote puinhoop. In 1961 werd de Berlijnse Muur dwars over het plein aangelegd. Op dit levendige plein staat het futuristische Sony Center.

Sony Center
Fascinererd complex op de Potsdamer Platz met kantoren, winkels en horeca. Het dak is s'avonds prachtig verlicht en gebouwd naar het voorbeeld van de heilige berg Fuji in Japan.

 

istanbul Stedentrips

Stedentrip Istanbul

Istanbul is de grootste stad van de republiek Turkije. Er zijn in totaal 12 miljoen geregistreerde inwoners, maar in werkelijkheid wonen er ongeveer 15 miljoen mensen. Istanbul ligt in het westen van het land, deels in Europa, deels in Azië, en is daarmee de enige stad ter wereld die op twee continenten ligt. De Bosporus, die Europa van Azië scheidt, loopt door Istanbul heen, en komt in het zuiden in de Zee van Marmara en in het noorden in de Zwarte Zee uit. Twee bruggen over de Bosporus in Istanbul verbinden Europa met Azië.

Wat te doen in Istanbul
De Blauwe Moskee is bezaaid met geglazuurde tegeltjes in blauw, groen en roodbruin. Die blauwe tegeltjes zitten vrij hoog zodat niet meteen duidelijk is waaraan de moskee zijn naam ontleent. Toch is het een indrukwekkend gebouw, een waardig islamitisch antwoord op de Hagia Sofia. De Blauwe Moskee is gebouwd tussen 1609 en 1616. De opdracht voor de bouw werd gegeven door sultan Ahmed I. De moskee heet daarom ook wel Sultan Ahmetmoskee. Het interieur van de moskee is versierd met twintigduizend tegeltjes in de kleuren blauw, groen en roodbruin. Prima te combineren met een bezoek aan de Aya Sophia, die recht tegenover de Blauwe Moskee ligt.

De Bosporus is een zeestraat in Turkije die de Zee van Marmara verbindt met de Zwarte Zee en, even belangrijk, Europa scheidt van Azië. Aan beide zijden van de zeestraat ligt de stad Istanbul. Op zijn smalst meet de Bosporus 640 meter. De lengte bedraagt 32 kilometer. Er zijn twee bruggen over de Bosporus: de 1074 m. lange Bogaziçi-brug uit 1973 en de 1090 m. lange Fatih Sultan Mehmed-brug uit 1988. Om te ontsnappen aan de drukte van Istanbul en de bezienswaardigheden van een andere kant te bekijken is een boottocht over de Bosporus een aanrader. U kunt ook nog iets verder gaan, naar de Prinseneilanden.

Het Dolmabahçe Paleis was het eerste paleis in europese stijl in Istanbul. Het paleis werd gebouwd door Sultan Abdülmecid tussen 1842 en 1853. Het paleis kostte een hoop geld/goud, waarvan alleen al 14 ton goud is gebruikt voor het interieur. Het Paleis is omgeven door een prachtig park en is gelegen aan de Bosporus.

De naam doet anders vermoeden, maar naast kruiden worden op deze markt ook andere spullen verkocht. De Mιsιr çarsιsι zoals de markt in het Turks genoemd wordt, is een van de oudste markten van Istanbul. Op deze bazaar winkel je tussen de Turken zelf, het is namelijk minder toeristisch dan de Grote Bazaar. Toch is het aanbod echt overweldigend. Van noten tot specialiteiten uit Turkije, van handwerk tot aardewerk, alles is hier te koop.

De Galatatoren geeft u een van de mooiste uitzichten over de. U kijkt zowel over Europa als Azië uit! De toren staat op een heuvel en is 61 meter hoog en heeft in totaal negen verdiepingen. Gemeten vanaf zeeniveau zelfs 140 meter. De eerste Galatatoren werd in 528 gebouwd, maar deze werd tijdens de Kruistochten verwoest. Bovenin de toren is op dit moment een restaurant gehuisvest.

Het is bijna niet voor te stellen dat dit magnifieke bouwwerk al in de 6e eeuw tot stand kwam. Overigens was er bij de bouw wel een foutje gemaakt. Na ruim 20 jaar stortte de originele koepel in. De verantwoordelijke architecten moesten dat bekopen met de dood. De Hagia Sophia in Istanbul is het belangrijkste monument uit de oude Byzantijnse hoofdstad Constantinopel (Istanbul) en wordt algemeen gezien als architectonisch wereldwonder. In 1923 toen de moderne staat Turkije werd gesticht, werd Ankara de hoofdstad het land en in 1930 veranderde de naam van de stad Constantinopel in Istanbul en in 1934 gaf Ataturk de Hagia Sophia de functie van museum.

In het oude Byzantium was het Hippodrome niet alleen het centrum van het sportieve maar ook van het politieke leven. Er is niet veel van over. Wel staan er nog de Egyptische obelisk van Theodosius (Dikilitas), de zuil van Constantijn (Örme Sütun) en de Slangenzuil (Yilanli Sütun) uit het Griekse Delphi, waarvan de slangenkoppen overigens verdwenen zijn. Het Hippodrome was in 532 het toneel van een bloedige afstraffing. Na het zogeheten Nika-oproer tegen zijn heerschappij liet keizer Justinianus hier 30.000 opstandelingen afslachten.

De ‘Kalverstraat van Istanbul’ doorklieft het stadscentrum ten noorden van de Gouden Hoorn. Aan de brede slenterstraat, die al in de hoogtij van de Orient Express beroemd was, en in de zijstraatjes barst het van de winkels, consulaten, bioscopen, hotels, restaurants en cafés. Een koddig klein trammetje rijdt piepend en krakend door de straat, van Tünelstation naar Taksimplein.

Sultan Süleyman had als bijnaam ‘de Prachtlievende’ en nergens wordt dat duidelijker dan in zijn moskee die gebouwd werd door meesterarchitect Sinan. Beide liggen er begraven. In de moskee is een badhuis dat u ook nu nog kunt bezoeken.

Het sprookjesachtige Topkapi paleis is een stad op zich binnen de muren van Istanbul. Gedurende vier eeuwen was dit niet alleen het huis van de sultan maar ook het regeringscentrum en woonden hier 40.000 mensen! Het Topkapi is gebouwd tussen 1459 en 1465 in opdracht van sultan Mehmet II. Omdat het tevens fungeerde als zwaar beveiligde poort tot Istanbul kreeg het de bijnaam 'Kanonnenpoort paleis'. Maar die naam geeft slecht weer wat je hier treft. Het Topkapi is namelijk in alle opzichten een paleis uit een sprookje, vol met prachtige details en schitterende mozaiken!

De Basilica Cisterne is een zesde-eeuwse ondergrondse wateropslagplaats in Istanbul. De Basilica Cisterne werd tussen ongeveer 532 en 542 door de Byzantijnse keizer Justinianus aangelegd als wateropslagplaats voor zijn paleis. Dergelijke wateropslagplaatsen vindt men door heel Istanbul; ze werden aangelegd om in tijden van belegering over voldoende schoon drinkwater te kunnen beschikken. De cisterne ligt onder het voormalige Hippodroom, ten westen van de Hagia Sophia.

 

­